Ga naar de inhoud

Een kennismaking met de ‘Doesburgse Brievencollectie’

Deze week besteedt Doesburg Vertelt aandacht aan wat je letterlijk een schatkist zou kunnen noemen: de Doesburgse brievencollectie. Een verzameling van honderden brieven, waarvan de meeste stammen uit het laatste kwart van de achttiende eeuw. Brieven in soorten en maten en in verschillende talen.

De brievenschat werd een eeuw geleden gevonden op de zolder van de fietsenwinkel van Sonneveld, het voormalige Doesburgse postkantoor op de hoek van de Gasthuisstraat en de Herenstraat. De brieven en de kist waarin ze zijn gevonden, bevinden zich nu in de collectie van Beeld en Geluid in Den Haag, het voormalige Postmuseum. 

Hoe kwamen de brieven daar terecht?

De brieven zijn om allerlei redenen in de kist terecht gekomen. Sommige waren verkeerd geadresseerd, andere zijn poste restante verstuurd en nooit opgehaald. Soms is de ontvangst geweigerd omdat de geadresseerde de kosten van de verzending niet wilde betalen. Dat laatste is waarschijnlijk het geval bij de brieven die Evert-Jan Jansen tussen 1783 en 1787 stuurde aan de Doesburgse advocaat mr. B.J. Rasch. Deze Rasch was in 1788 burgemeester van Doesburg. Hij was een aangetrouwd lid van de familie Gordon.

De handgeschreven brieven zijn getranscribeerd en nu goed leesbaar en toegankelijk. Dat monnikenwerk is verricht door Renaat Gaspar uit Dieren. Gaspar schreef over de Doesburgse brievencollectie verschillende publicaties. Van die publicaties hebben de onderzoekers van HetHuisDoesburg veelvuldig gebruik kunnen maken bij het reconstrueren van de Doesburgse geschiedenis.

Doesburg Vertelt: Een schatkist in wording

Doesburg Vertelt 2020 publiceert in de testperiode tot en met half januari 2021 elke dinsdag een nieuw verhaal uit de geschiedenis van Doesburg.

  • De serie verhalen in deze schatkist in wording opende op 28 oktober met de familie Gordon.
  • Editie twee vertelde wat Jan Harmsen en zijn bedrijf in 1813 overkwam.
  • De derde editie ging over ‘het huis’: het Stadhuis van Doesburg.
  • In aflevering vier was de hoofdrol weggelegd voor de Martinitoren; over het ontstaan, de gebeurtenissen in april 1945 en de verschillende tijdlijnen.
  • In de vijfde editie maakten we kennis met de monumentale graftombe van de familie De Gijselaar.

Heeft u een editie gemist? Zie ‘Eerder in Doesburg Vertelt’ om terug te kijken.

De makers van Doesburg Vertelt

Instagram
WhatsApp