Ga naar de inhoud
Doesburg Vertelt logo met straatbeeld

Het kunstwerk: De graftombe van De Gijselaar

Het is naar het schijnt iets dat veel mensen doen als ze ergens als toerist op bezoek zijn: een bezoek brengen aan de plaatselijke begraafplaats. Vaak zijn begraafplaatsen mooie, verstilde plekken met veel groen. Ze geven een inkijkje in de mensen en de families die ergens door de eeuwen heen hebben gewoond. De familienamen verklaren vaak waarom er bepaalde straatnamen zijn. Met name op begraafplaatsen uit de eerste helft van de 19e eeuw zijn fraaie graven te vinden met de status van rijksmonument.

Deze week besteedt Doesburg Vertelt aandacht aan een van de mooiste monumenten in onze stad. Een monument dat bovendien nog helemaal is zoals het in 1872 uit de werkplaats kwam van de plaatselijke beeld- en steenhouwer J.B. Leverman aan de Paardenmarkt.

Net zo bijzonder is het verhaal over de Doesburgers die er in begraven liggen. Een moeder met haar zoon én hun dienstmeid. Moeder en zoon zijn leden van een vooraanstaande patriottenfamilie, verwanten van de familie Kneppelhout – ja, die van ‘Klikspaan’ – en goede bekenden van Alexander Ver Huell. Ondank het feit dat veel archieven al bijna een jaar niet of moeilijk toegankelijk zijn hebben de onderzoekers van HetHuisDoesburg veel onderzoek kunnen doen. 
Het onderzoek gaat dus nog verder en sluit voorlopig af met een wordt vervolgd …

Doesburg Vertelt: Een schatkist in wording

Doesburg Vertelt 2020 publiceert in de testperiode tot en met half januari 2021 elke dinsdag een nieuw verhaal over Doesburg en haar geschiedenis. De eerste serie verhalen van deze schatkist in wording opende op 28 oktober met de familie Gordon. Daarna volgde de geschiedenis rondom Jan Harmsen en wat hem en zijn bedrijf in 1813 overkwam. De derde editie ging over ‘het huis’, in dit geval het Stadhuis van Doesburg.

Een legendarische gebeurtenis

Op 17 november focussen we op ‘het moment’. In de hoofdrol de Martinitoren; het ontstaan, de gebeurtenissen in april 1945 en verschillende tijdlijnen. Er is ook aandacht voor de toren nu, met zijn hoogte van 94 meter nog steeds het meest markante gebouw in de Doesburgse skyline. De toren, tegenwoordig de thuisbasis van het monumentale carillon en van een slechtvalken-familie, is bij het naderen van de stad al van verre te zien. Het is bovendien de plek waar zich aan het einde van de 18e eeuw een legendarische gebeurtenis heeft voorgedaan. Jolande Vreman vertelt er meer over.

Begin dus uw dinsdag plezierig en gun u zelf een ‘kwartiertje Doesburg Vertelt’. 

De makers van Doesburg Vertelt

Instagram
WhatsApp