Ga naar de inhoud

Hoog water 1995

Doesburg ligt op de plek waar twee rivieren samenkomen: de oude IJssel en de IJssel. De stad dankt haar welvaart voor een groot deel aan die situering, niet alleen in vroegere eeuwen maar ook vandaag. Beide rivieren zijn bovendien bepalend geweest voor de ontwikkeling van Doesburg tot vestingstad. 

Met name vestingbouwer Menno van Coehoorn verschanst de stad achter een onneembare waterlinie. Maar soms is er te veel en dan weer is te weinig water. Zoals in 1586 wanneer het water van de Oude IJssel na verraad wordt afgetapt. De stadsgrachten vallen droog en niets staat de verovering en verwoesting van de stad door de Engelse graaf Leicester nog in de weg. Denk ook aan de talloze winters zoals die van 1855, waarin hoog water tot overstromingen leidt. In meer recente tijden valt de wateroverlast in 1995 op. Onze stadgenoten Simon Witjes en Peter Hermans legden toen de gebeurtenissen vast op bewegend beeld. Dankzij die beelden kan het verhaal over  ‘Hoog Water in 1995’ dit keer in documentairevorm verschijnen.

Doesburg Vertelt: Een schatkist in wording

Doesburg Vertelt 2020 publiceert in de testperiode tot en met half januari 2021 elke dinsdag een nieuw verhaal uit de geschiedenis van Doesburg.

  • De serie verhalen in deze schatkist in wording opende op 28 oktober met de familie Gordon.
  • Editie twee vertelde wat Jan Harmsen en zijn bedrijf in 1813 overkwam.
  • De derde editie ging over ‘het huis’: het Stadhuis van Doesburg.
  • In aflevering vier was de hoofdrol weggelegd voor de Martinitoren; over het ontstaan, de gebeurtenissen in april 1945 en de verschillende tijdlijnen.
  • In de vijfde editie maakten we kennis met de monumentale graftombe van de familie De Gijselaar.
  • Het zesde verhaal van 2020 was gewijd aan de Doesburgse brievencollectie.
  • De zevende behandelde het iconische jaar 1795. 
  • In verhaal acht maakten we kennis met de familie De Ménerville die in 1794 op de vlucht voor de Franse revolutionaire troepen korte tijd in Doesburg verbleef.
  • Het negende verhaal ging over Menno baron van Coehoorn, de bedenker en maker van de Linies, het grootste rijksmonument van Doesburg.
  • In het tiende verhaal vormden de bruggen van Doesburg het centrale thema, dat mooi aansloot bij het moment van verschijnen – tussen Kerst en Oud en Nieuw – en zo als het ware een brug vormde naar het nieuwe jaar.

Heeft u een editie gemist? Zie ‘Eerder in Doesburg Vertelt’ om terug te kijken.

De makers van Doesburg Vertelt

Instagram
WhatsApp