Ga naar de inhoud

Het hoge water in in januari 1995

Klik/tap voor groot

We nemen u mee naar 25 jaar geleden, het jaar 1995.

Doesburg dankt haar welvaart mede aan haar ligging, aan de samenvloeiing van twee rivieren. Maar de Oude IJssel en de IJssel zijn de stad niet altíjd goed gezind …

Colofon
Met dank aan: Klasina Wind-Kuipers, Simon en Ruben Witjes, Peter Hermans, Liesbeth Bok, familie Broeder, familie Van der Werf, Els Hendriks, Hermen Overweg en Isaac Singadji
Video: Simon Witjes, Peter Hermans en LiViPro Mediaproducties
Afbeeldingen: Fotocollectie Toon Geerling en Waterschap Rijn en IJssel
Bronnen:  Wikipedia, diverse krantenpublicaties, ‘De Waterplaag’  van Jan van Petersen (Walburg Pers 1978)
.

Eindredactie: Theo Maas
Vormgeving: Han Jansen


Doesburg, december 2020

Meer weten?

> Het blijft – Harmen Wind

Harmen Wind woonde en werkte tot zijn overlijden op 1 oktober 2010 aan de Flugi van Aspermontlaan. Letterlijk en ook figuurlijk een ‘echte rivierdichter’ aldus Wim Huijser in de bloemlezing ‘Langs brede rivieren’.
Het is een bundel met verschillende van die ‘rivergedichten’ van Wind waaronder ‘Het blijft’. Het verscheen in ‘Plaatselijke tijd’ uitgegeven door De Arbeiderspers in 1997. 

Doesburg Vertelt vroeg zijn vrouw Klasina Wind – Kuipers het gedicht voor te dragen. 

December 2020 was het 75 jaar geleden dat Wind geboren werd in Leeuwarden.

De Doesburgse ‘Mountains’ >

Met straten als de Bergstraat en de Hogestraat is duidelijk dat Doesburg aanzienlijke hoogteverschillen kent. Als bewoners ben je daaraan gewend geraakt en ervaar je het nauwelijks meer. Of je moet ineens om de een of andere reden meer of minder adem hebben, dan merk je het meteen. Dus ging ‘Doesburg Vertelt’ op onderzoek.
Vooral ook door de eye-opener van Simon Witjes (zie de docu ‘Hoog water in 1995’ op deze pagina): ‘In geval van hoog water lopen via de grachten eerst de lager gelegen wijken en pas daarna het oude centrum onder’.

Weten hoe in uw straat/wijk zit qua hoogte? Graag nodigen we uit een bezoek te brengen aan de website: https://ahn.arcgisonline.nl/ahnviewer/. Daar vindt u het Actueel Hoogtebestand van Nederland. Toets de naam Doesburg in en de hele stad verschijnt in kleur op uw scherm. Heeft u houvast nodig over hoe het werkt: klik dan op de i rechts bovenin voor meer informatie. Maar misschien is het veel handiger om maar meteen te beginnen en de cursor ergens neer te zetten bijvoorbeeld bij uw huis dus in uw eigen straat. Groen is onbebouwd en geel/oranje is hoger en betekent dus veelal bebouwing. 

We zetten een paar willekeurig gekozen locaties op een rijtje voor een eerste indruk (hoogte in meters)

N317: 12.20
Menno van Coehoornsingel: 9.22
Volkstuinen Hessengracht: 9.10
Kantoren Rotra Kraakselaan: 11.15
Gieterij Doesburg 10.85
De Linie 10.58
Jachthavenloods 9.04
De Markt: 13.33
Hoek Hogestraat/Koepoortstraat: 12.12
Hoek Hogestraat/Nieuwstraat: 13.68
Hoek Kloosterstraat/Doormansingel: 11.62
Hoek Kloosterstraat/Kerkstraat: 13.38
Hoek Veerpoortdijk/IJsselkade: 12.24
Hoek Hanzeweg/IJsselkade: 12.32
Bleekerskade: 10.91
LOC17: 10.32

> Kroniek van droeve waterjaren

De titel van deze tekst is geleend van Jan van Petersen, die in zijn boek ‘De Waterplaag’ * een gelijknamig hoofdstuk wijdt aan wat er in onze regio van de 14e tot en met de 20e eeuw gebeurde. Dit overzicht is beperkt tot Doesburg.

* Een uitgave van de Walburg Pers uit 1978

Instagram
WhatsApp