Ga naar de inhoud
Omdat je sommige dingen maar één keer kunt vastleggen interviewde Maarten Lindner van Doesburg TV vijftien jaar na het bezoek van de koningin een aantal sleutelfiguren die bij de organisatie van de Doesburgse Koninginnedag dag betrokken waren. Lindner deed dat in opdracht van HetHuisDoesburg. Het resultaat is een samengestelde videodocumentaire met als titel Cineac Oranje

Cineac Oranje: sleutelfiguren aan  het woord

In de video spreekt de maker met een aantal sleutelfiguren in de organisatie van de dag. De video ging op zaterdag 5 oktober 2013 in première in Het Meulenhuus. Oktober is de Maand van de Geschiedenis en het thema van 2013 was ‘Vorst en Volk’. De film bleek een succes.

Originele filmbeelden

In de film zien we onder andere Hermen Overweg, Rinus Rabeling die samen met Henny Stoel de tv-uitzending van commentaar voorziet, Frits en Siny Slotboom, Ann de Meij-Gasperz, Theo Soontiëns, Han Snijders, Marcel Bosman, Marietje van Ushen en anderen. De interviews worden afgewisseld met originele filmbeelden van de dag zelf in 1998.

De Meulenvelders

Frits en Siny Slotboom verhalen over hun optreden als Meulenvelders, en met name over hun spontane danspartners. Ann de Meij – Gasperz was de leidster van de Molukse dansgroep. Zij schudde de majesteit de hand en denkt nog vaak terug aan hoe de koningin genoot van een stukje spekkoek. 

Unieke happening

Voor Han Snijders van Doesburg en Oranje was het een heel andere Koninginnedag dan gebruikelijk. Het was strak georganiseerd maar tegelijkertijd ook heel relaxed. Programmamaker Theo Soontiëns heeft het in de film, vijftien jaar na dato, over een unieke happening, een gebeurtenis van de buitencategorie.

Oranje balletjes

Marcel Bosman was in 1998 als bestuurslid van de winkeliersvereniging DOV betrokken bij de organisatie. Bosman was de man achter de oranje balletjes in de bomen langs de route. De beslommeringen van Bosman en zijn gezin waren in de aanloop naar de dag een vast programma-onderdeel van de RTL vijf uur show.

Waarderende woorden

De commandant van het Rode Kruis, Marietje van Ushen, herinnert zich vooral de uitstekende samenwerking van de mensen van het Rode Kruis team en de waarderende woorden van de koningin bij de afsluitende borrel.

Colofon

Interviews, samenstelling en bewerking: Maarten Lindner
Teksten: HetHuisDoesburg
Tekstbijdragen: Theo Maas

Met dank aan Els Goedings en familie

Bronnen:

Archief HetHuisDoesburg
Doesburg Historiekanaal
Livipro Mediaproducties
De Gelderlander
Reformatorisch Dagblad
Trouw

Eindredactie: Theo Maas
Vormgeving: Han Jansen

Doesburg, april 2023

Meer weten?

Een breuk met de traditie

In de film Cineac Oranje komt een aantal keren naar voren dat de Koninginnedag in Doesburg en Zutphen anders was dan anders. Geen koekhappen, zaklopen, braderieën of balspelen, maar een eigentijdse aanpak. Zoals burgemeester Overweg het omschreef: “’ … een breuk met de traditie.’ Dat vond ook de journalist van het dagblad Trouw in deze inleiding bij een artikel.

Voorpagina Trouw 9 april 1998
[klik/tik voor groot]
Prins kust sprookjesprinses wakker

‘ … De jongere garde heeft de inwoners van de Hanzesteden evenmin teleurgesteld. Prins Johan Friso, voor het eerst sinds drie jaar weer van de partij, laat zich niet kennen. Na licht aandringen kust hij in Doesburg de ‘sprookjesprinses’ wakker. Het jonge meisje weet niet wat haar overkomt. „Ik ga er niet mee lopen opscheppen hoor”. Breed lachend neemt de prins naast haar op het ‘bordes’ plaats …’
Uit het Reformatorisch Dagblad van 1 mei 1998

[klik/tik voor groot]
‘Beatrix’ was illegaal in Doesburg

Ter verwelkoming van koningin Beatrix, en om haar bezoek aan Doesburg blijvend te gedenken, liet de eigenaar van een pand aan de Roggestraat, Gijs Zijlstra, een muurschildering ontwerpen. Het ontwerp heeft de vorm van een wapenschild en toont Doesburg, gelegen te midden van veel groen en omsloten door de IJssel, de Oude IJssel, het Zwarte Schaar en de oude stadswallen. De stadswallen bekronen de plattegrond. Het koninklijke oranje bekroont Doesburg. Het kunstwerkje hing hier jarenlang totdat de toenmalige bewoner het huis verkocht. Voor de nieuwe eigenaren hoefde de afbeelding niet zo nodig, en de schildering bleek ook nog eens illegaal.

[klik/tik voor groot]
Over de auteur

Maarten Lindner is 69 jaar. Hij heeft een culinaire achtergrond bij horeca-instellingen en werkte als accountmanager bij een groot voedingsmiddelenconcern. Na zijn pensionering heeft Maarten zijn hobby geprofessionaliseerd en is hij een videoproductiebedrijf begonnen. Hij is de oprichter van DoesburgTV, met meer dan 1200 video’s over Doesburg en omstreken. Maarten faciliteert videoproducties in alle soorten en maten. Hij is de vaste audiovisuele partner van HetHuisDoesburg. Maarten is getrouwd met Tineke; zijn twee zoons traden in zijn voetsporen en zijn werkzaam in de media.

Instagram
WhatsApp